Kasvatus

Kasvatan nimellä Super Fast pienimuotoisesti eri vinttikoiria, kahtena päärotuna englannin- ja venäjänvinttikoiria. Molemmat ovat roturyhmänsä suuremmasta päästä, rotujen säkäkorkeus huitelee 80 senttimetrin molemmin puolin. Venäjänvinttikoiralla on pitkä, usein aaltoileva tai kihara turkki, uroksilla tuuheampi kuin nartuilla. Venäjänvinttikoira, kansainvälisesti tutummin borzoi, on rauhallinen ja aatelisen oloinen, venäläiselle ylimystölle metsästyskoiraksi kehitetty rotu. Borzoilla onkin todella tarkka näkö, ja rauhallisuudestaan huolimatta se tarkkailee ympäristöään jatkuvasti. Se lähtee kyselemättä havaitsemansa saaliin perään, ja jahtaa sitä niin kauan, kun näköyhteys säilyy. Borzoi ei siis etsi etsimällä saalista, mutta huomatessaan pakenevan saaliin se lähtee perään.


Englanninvinttikoiralla on lyhyt ja sileä turkki, jossa ei ole yleensä ole pohjavillaa. Jos pohjavillaa löytyy, se on hyvin vähäistä ja olematon, sillä englanninvinttikoira on alkujaan kotoisin Lähi-Idästä, jonka paahtavassa helteessä paksu turkki on tarpeeton. Englanninvinttikoiralla on ”tavalliseen” koiraan verraten hieman kiihkeämpi pintaverenkierto, jonka ansiosta se pysyy talvellakin lämpöisenä lumihangessakin, toki tarviten vaatetusta kovemmalle pakkaselle ja pidemmälle ulkoiluajalle. Englanninvinttikoirat ovat rauhallisia, avoimia sekä lempeitä vinttejä, jotka kiintyvät omaan ihmiseen/ihmisiinsä todella syvästi. Venäjänvinttikoirien tapaan ne lähtevät pakenevan saaliin perään, mutta palaavat kadotettuaan näköyhteyden. Englanninvinttikoiran nopeus on parhaimmillaan 80km/h, eli se katoaa aitaamattomalla alueella silmänräpäyksessä.Kasvatustyössäni pyrin kolmeen yhtä tärkeään asiaan: terveyteen, rodunomaiseen luonteeseen sekä kauniiseen ulkomuotoon. On myös tärkeää, että kasvattini ovat henkisesti ja fyysisesti tasapainoisia, sekä niiltä löytyy vinttikoirille rodunomaista juoksuviettiä. En pidä rotujen linjautumisesta, johon esimerkiksi englanninvinttikoira on valitettavasti ajautunut, ja siksi omassa kasvatustyössäni käytän koiria, jotka menestyvät niin juoksuissa kuin kehissä. Moni näyttelylinjainen koira pärjää myös radoilla tai maastossa ja päinvastoin, joten en näe syytä erotella saman rodun koiria toisistaan. Pääasiassa kuitenkin käytän koiria, jotka ovat näyttäneet kykynsä vähintään juoksuareenoilla, joko radoilla tai maastossa, usein molemmissa. Koska olen valinnut kasvatustyökseni rodut, joista ei kovin usein ole pentuja tarjolla, on kasvatukseni tavoite osittain myös rodun kannan lisäämistä. Olen kuitenkin tarkka yhdistelmien kanssa, samoja yhdistelmiä ei uusita, eivätkä jalostusnarttuni tee kahta pentuetta enempää pentuja. Jalostusvalintani ovat tarkkaan harkittuja, ja tuon jatkuvasti uutta verta ulkomailt sekä käytän mahdollisimman paljon ulkopuolisten koiria jalostukseen. Ilokseni olen huomannut, että etenkin venäjänvinttikoirat ovat lisänneet suosiotaan virtuaalimaailmassa, joten en ole yksin tavoitteideni kanssa.

Pentuja myydessäni tärkein osa on, että ne saavat arvoisensa rakastavan ja pitkäaikaisen kodin. Koska vinttikoira on onnellisimmillaan päästessään juoksemaan vapaana ja usein vielä vieheen perässä, toivon kasvattieni käyvän ainakin Suomessa lisenssiin vaadittavat kolme hyväksyttyä juoksukilpailua. Vieheen perässä juokseminen on parasta, mitä vietikäs vinttikoira tietää, eikä maailmasta löydykään kauniimpaa näkyä, kuin vapaana kirmaava vinttikoira. Toivon siis, etteivät kasvattini jää pelkiksi sivun koristeiksi, vaikken väheksykään kotikoirien asemaa millään tavalla. Luovuttaessani kasvattini sinulle, luotan sinuun, että osaat ja pystyt antamaan koiralle parhaan mahdollisen elämän. En kyttää haukansilmillä kasvattieni kilpailu-uraa, mutta koska järjestän jos en eniten, niin ainakin toiseksi eniten, juoksukilpailuja tällä hetkellä, huomaan jos jokin kasvattini loistaa poissaolollaan. Minulle vinttikoirien kasvattajana on suuren suuri kunnia, jos kasvattini kilpailee jossakin muussa lajissa kuin juoksukilpailuissa, vinttikoirat kun tunnetusti omaavat melko vähän miellyttämisenhalua ja näin ollen tokoilu ei ehkä ole vinttien ykköslajivalinta. En siis vedä palkokasvia nenään, jos kasvattini kilpaileekin jossakin muussa lajissa!
Pääsääntöisesti kasvattini ovat vapaassa jalostuskäytössä myynnin jälkeen, maalaisjärkeä toivon uuden omistajan käyttävän tässäkin asiassa. Jos poikkeustapauksia ilmenee, näistä infotaan totta kai selkeästi. Silloin tällöin saatan antaa pentuja sijoitukseen muihin kenneleihin.
Niin kasvattini, kuin tuontinikin, ovat usein liisattavissa omalle kennelilleen jalostuslainaan. Kysy rohkeasti sähköpostin välityksellä, mikäli olet kiinnostunut lainaamaan jotakin koiraani jalostukseen.
Suunnitteilla

ROTU AJANKOHTA ISÄ EMÄ
skotlanninhirvikoira kevät 2019 Benromach Chateau Cissac Förälskad Agnes
afgaaninvinttikoira kevät/kesä 2019 Super Fast Dragon Abd-al Qadir Vincitore's The Queen's Justice
silkkivinttikoira kesä 2019 Vinhakodon Elämä Nopea Kuin Nauru Silktide's Silky Way To The Heaven

Kasvatit

PENTUENIMI, ROTU SYNTYNYT U+N VANHEMMAT
Álainn, skotlanninhirvikoira 25.05.2016 1+2 Aidan Malcolm x Förälskad Hildegard
Bolshoi, venäjänvinttikoira 18.07.2016 1+1 Nikoljevits x Dulce Verda de la Dorado
Charodej, venäjänvinttikoira 20.06.2016 3+0 Grigorijev x Inga Mischenka
Dragon, afgaaninvinttikoira 08.03.2017 1+1 Fiero Come Un'Aquila x Una Sonrisa Alimenta El Alma de la Dorado
Easter, englanninvinttikoira 09.04.2017 1+2 Mynameis Frank Sinatra x Crazyrunner's Arabella
Figuralnyj/Figuralnaja, venäjänvinttikoira 10.06.2017 2+2 Gotta Be You de la Dorado x Super Fast Bolshoi Evgeniy
Go-, englanninvinttikoira 23.12.2017 2+1 Go Faster with Joy x All Or Nothing At All
Happy-, englanninvinttikoira 09.09.2018 0+2 Anything For You x My Dear Claire
Imperator-, puolanvinttikoira 29.11.2018 1+2 Shemu'el Slawomir x Czarownica
Joyeux, venäjänvinttikoira 17.01.2019 2+1 Vernutsja v Petrozavodstk x Jayback's Marilyn Monroe
Kuwaysah, sloughi 02.02.2019 2+1 Chattanooga Choo Choo de la Dorado x Bibiana Dulce de la Dorado
L-pentue, unkarinvinttikoira 28.02.2019 2+1 Cserkész Martalék x Csodalátos Hajnal Franziska
Massive-pentue, englanninvinttikoira 30.03.2019 2+2 Super Fast Go Get The Christmas Tree x Super Fast Easter Candy
kennel Super Fast